Mükrimin Halil Yinanç Paneli

Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç yeğeni Tacettin Yinanç, rahmetli Mükriminin Yinanç'ın Elbistan'ın ismini dünya çapına duyurduğunu söyledi.

Yinanç, şu ifadelere yer verdi; "Bugün burada topluluğumuzun ismini taşıyan Elbistanlı, dünya literatürüne geçmiş, Elbistan'ın ismini dünya çapında duyurmuş rahmetli amcam, manevi babam Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç'ı vefatının 50. yılında anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bu konuyla ilgili ELMÜHAY Vakfı bir panel tertip etmiştir. Bu panele İstanbul'dan, Ankara'dan, İzmir'den ve Türkiye'nin muhtelif yerlerinde gelen çok değerli konuklarımız var.

Rahmetli Mükrimin Halil Yinanç'ın hayattaki mevcut öğrencilerinden Prof. Dr. Mustafa Kafalı rahatsızlığı nedeniyle gelemedi. Panelistler bugün Mükrimin Halil Yinanç'ı anlatacaklar. Onun ilmi kişiliği üzerinde duracaklar. Her şeyden önce ELMÜHAY Vakfı kurucularına bu panelin yapılmasına sebep oldukları için teşekkür ediyorum. Elbistanlılar Mükriminin Halil'in kıymetini biliyorlar. Bu panele abim Prof. Dr. Refet Yinanç da katılacaktı. Ancak o gün itibariyle Belçika'da Bürüksel'de bir konferans için Tarih Kurumu tarafından görevlendirildiği için mecburen oraya gitti. Rahmetlinin adına düzenlenecek etkinliklerde İstanbul Üniversitesi'nde ölümünün yıldönümü olan 22 Aralık olarak planladığımız etkinliklerde, rahmetlinin kitaplarında oluşan, ders notlarında oluşacak yayınları olacak.

Abim aynı zamanda harp okullarında derslere girmiş. Elbistan Mükrimin Halil Lisesi mezunlarından Harp Okulu'na müracaat eden öğrencilerine sınavlarda, mülakatlarda mezun olduğunuz okul neresi diye sorduklarında, Elbistan Mükrimin Halil Lisesi mezunu olduklarını söylerler. Mükrimin Halil Yinaç kimdir diye sorulduğunda? Bilmiyoruz cevabı verdikleri hususunu kendilerine aktarmışlar. Bu konudaki eksikliği okul yöneticileri inşallah giderir. Kendimi de bu konuda suçlu hissediyorum. Bu panel sayesinde bu eksikliğin ilk adımını da atmış bulunuyoruz." Yinanç'tan sonra bir konuşma yapan oturum başkanı Dr. Mustafa Kök ise şunları söyledi; "Bir insan düşünün ki kendisini, ömrünü, bütün ruhunu, dimağını bir ilme, tarih denilen milletlerin şahsiyetinin dokuyucusu olan bir ilme adamış. 5 bin eser hazırlamış öyle tahmin ediyorum.

Ancak biri yayınlanabilmiş. 4'ü el yazması defterlerinde, kitaplarında kalmış ve vefatına 50 yıl olmuş. Vefatından bugüne kendi memleketinde bir kuruma adı verilmiş ne mutlu ki. Kendi memleketinde bile isimsiz bir kahraman gibi adeta 50 yıldan belli ilk defa anılıyor. Bugün o bakımdan çok özel bir gün. Hem de lisenin kuruluş yıldönümü olması münasebetiyle iki toplantı bir araya getirildi. Bu panele çok değerli bilim adamları kalkıp İstanbul'dan ve Ankara'dan, en yakını bizler Kahramanmaraş'tan geldik. Bize Mükrimin Halil Yinanç'ı anlatacaklar. İlk konuşmayı Profesör Doktor İlhan Erdem beye veriyoruz." Kök'ün konuşmasından sonra panele geçildi. Düzenlenen panele; Prof. Dr. İlhan Erdem, Prof. Dr. Fehameddin Başar, Prof. Dr. Murat Erginöz, Prof. Dr. Mehmet Hilmi Erginöz ve Doç. Dr. İlyas Gökhan konuşmacı olarak katıldı.

Panelin sonunda günün anısına panelistlere, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Paksoy'a, Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük'e ve Mükrimin Halil Lisesi Müdürü Yaşar Özkara'ya birer plaket verildi. Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Paksoy'un plaketini ise oğlu Erdem Paksoy aldı. Son olarak ELMÜHAY Vakfı, 2010-2011 eğitim öğretim yılında dereceye giren Mükrimin Halil Lisesi öğrencilerini ödüllendirdi. Birinci olan Aybike Taşoğlar, ikinci olan Hacer Güneş ve üçüncü olan Demet Gözükara'ya birer dizüstü bilgisayar takdim edildi. Konferansa; AK Parti Milletvekili Adayı Mahir Ünal, Elbistan Kaymakamı Metin Maytalman, Göksun Belediye Başkanı Ramazan Hurç, vakıf yöneticileri, ELMÜHAY üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

HABER GALERİSİ